LEST 2018-02-12T07:27:15+00:00

Lest on eriti meie rannarahva seas populaarne söögipoolis. Seda pannakse pannile, kuivatatakse ja suitsutatakse.
On aga teada ka juhuseid, kus mandrimehed Saaremaale sattudes jäid värske suitsulesta õnge ning kõik päeva ülejäänud plaanid said kiiresti edasi lükatud.

Lesta on lithine toiduks valmistada.
Raskem osa on vaid kala puhastamine, sest nahk on kare ja suurema koguse puhastamise tulemuseks võivad olla karedad näpud.
Kui lest pannile panna või kuivama riputada, tuleb pea eemaldada ja seda tuleb alustada selja poolt. Eemaldada tuleb sisikond ja kärpida uimed. Head käärid on sellise puhastuse juures suureks abimeheks.
Kui aga lesta suitsutama hakata, siis tuleks pea alles jätta ning kõhu poolt sisselõikega eraldada vaid sisikond.
Tavaliselt valmistatakse lesta söögiks koos nahaga, aga kui soovi on, ei ole raske ka fileed teha. Fileerimist alusta selgroo poolt ja liigu suunaga uimede poole.
Lest ei vaja palju maitsestamist. Pannile saab panna vaid tükikese või ja näpuotsaga soola lisades – paremat praadi koos värske kartuliga ei oska suvel eriti tahtagi.