Lest 2017-09-28T13:39:12+00:00

Läänemere lest (Platichthys flesus trachurus) on laiemalt levinud jõelesta (Platichthys flesus) alamliik. Lest on põhjaeluviisiga merekala, kes eelistab elupaigana madalat merd ning jõesuudmete läheduses olevaid magedama veega merealasid.

Kirjeldus.
Lesta iseloomustab lai ja lapik kehakuju. Lesta pime/alumine külg on valkjas, silmade pool, ehk pealmine külg pruunikas või pruunikashall. Pealmise poole värvust suudab lest muuta vastavalt ümbritseva veekogu põhjale ja mustrile. Värvuse muutmine on seotud lesta nägemisvõimega. Pime lest värvust ei vaheta.
Lest ujub lapiti nii, et silmad jäävad üles. Ujudes kasutab ta selja- ja pärakuuimesid, tehes nendega lainelisi liigutusi.
Meie tavalise Läänemeres elutseva lesta pikkus on keskmiselt 20-25 cm ja kaal 300-400 g. Senini teadaolevalt on soomlaste poolt suurim Läänemerest välja püütud lest pikkusega 55 cm ja kaaluga 3,4 kg.

Levik.
Kuna lest on halb ujuja, siis liigub ta vähe. Lesta üks alamliikidest asustab Musta ja Aasovi merd, teine asub Läänemeres ja Põhjameres. Samuti leiab lesta Valges meres ja näiteks ka Thamesi jões kuni Londonini.